Денят е изпълнен с храна, пиене, паради и танци

Денят е изпълнен с храна, пиене, паради и танци

Природни средства

В допълнение към лекарствата, изпробването на някои без странични ефекти начини за лечение на болка у дома винаги е добра идея:

Фактор Въздействие
Топлина Прилагането на топлина към долната част на таза, долната част на гърба или бедрата, използването на нагревателна подложка или бутилка вода и наслаждаването на топла вана може да успокои болката по време на менструация. Може да бъде толкова ефективен, колкото НСПВС.
Упражняване Поддържането на активен начин на живот, като например упражнения за разтягане или ходене, колоездене, плуване, джогинг или пилатес, може да намали менструалните спазми в тялото. Подобрява кръвообращението и увеличава секрецията на ендорфини, които намаляват болката.
Пушенето забранено Смята се, че пушенето насърчава болезнената менструация.
Масаж Меките кръгови движения върху болезнените зони могат да помогнат за намаляване на нивата на болка.
Сън или релакс Релаксиращи дейности, които включват медитация, йога или просто сън, могат да отвлекат вниманието от менструалните спазми.

Процедури

Не много процедури са медицински доказани като полезни за намаляване на менструалните спазми.

Въпреки че доказателствата са недостатъчни, в някои проучвания акупунктурата е свързана с по-ниски нива на болка при жени, които страдат от дисменорея. Смята се, че има аналгетичен ефект и блокира пътищата на болката.

Освен това транскутанната електронна нервна стимулация (TENS) става все по-популярна и може да бъде много полезна при лечение на менструални спазми. Той доставя лек електрически ток към изложената зона, който намалява нивата на болка.

Кога да посетите лекар

Препоръчително е да се консултирате с лекар, ако страдате от тежка дисменорея, която засяга ежедневните ви дейности или ако има необичайни промени в менструалния цикъл, като нередовност или обилно кървене.

За да обобщим, не бива да се притеснявате, ако изпитвате болки в долната част на гърба по време на цикъла. Въпреки това е важно да говорите с Вашия лекар, ако изпитвате силна болка, която редовно засяга ежедневието Ви.

Денят на Свети Патрик празнува покровителя на Ирландия. Денят е изпълнен с храна, пиене, паради и танци. Всичко е ярко зелено като трилистник: боядисани лица и дори бирата съдържа зелена боя. Въпреки това, някои медии твърдят, че яденето на зелена боя може да повлияе негативно на вашето здраве. Тези твърдения факт ли са или измислица?

Ключови изводи:

  • Зелените храни и напитки са неизменна част от празненствата на деня на Свети Патрик в Северна Америка.
  • Хората, които знаят, че са свръхчувствителни към хранителни оцветители, могат да получат копривна треска или други леки симптоми.
  • Няма значителни опасения за здравето, свързани с яденето на зелена боя за храна за общото население.
  • Препоръчително е да поддържате умерен/нисък прием на алкохол и да се насладите на празненствата безопасно.

В тази статия ние проучваме дали има някакви странични ефекти от поглъщането на зелени хранителни оцветители, които са доказани от науката.

Хранителен оцветител – от какво се прави?

Хранителните бои са химично създадени съединения, които подобряват цвета и яркостта на храната. Изкуственото подсилване на цвета на храните и напитките може да ги направи по-привлекателни за потребителите. Тези пигменти се добавят към печива, бонбони и дори ярко оцветени напитки, като сокове или спортни напитки.

В миналото хранителните бои са създавани с вредни съставки, които сега са премахнати от продуктите https://dietoll-official.top/ . Днес изкуствените багрила се правят със сурови съставки, синтезирани от петрол. Текущите хранителни оцветители, налични на пазара, са одобрени от FDA; FDA поддържа научното становище, че поглъщането на хранителни бои представлява малка или никаква заплаха за здравето.

Естествените хранителни оцветители са направени с минерали от плодове, зеленчуци и други органични материали. Изсушените подправки също могат да се използват за добавяне на пигмент, като ярко жълтия цвят на куркумата и червения цвят на червения пипер. Тези продукти също се считат за безопасни за поглъщане.

Съвет Можете да си направите собствена зелена боя у дома, като сварите листа от спанак или мента. Остатъчната вода ще действа като естествена зелена боя.

Как правят зелена боя?

Зеленото багрило се смесва предварително с помощта на жълто и синьо багрило. На Деня на Свети Патрик се добавя зелена боя към бира, палачинки, кубчета лед, десерти и всичко, за което се сетите. Ето одобрените от FDA нюанси , които се използват за създаване на различни видове зелена боя:

FD&C Act номер Име на цвета Приложимост в продукти и индустрии
Син номер 1 Брилянтно синьо Зелено-синя боя, използвана в бонбони, дъвки, замразени лакомства и напитки.
Синьо №2 Индиго кармин Кралско-синя боя, използвана в бонбони, сладолед и печива. Използва се и за медицински диагностични цели и се инжектира интравенозно.
Жълто № 5 Тартразин Багрило с лимонов цвят, използвано в бонбони, печива, замразени млечни продукти.
Жълто №6 Сънсет жълто Багрило с оранжев цвят, използвано в напитки, сладкиши, крекери и сосове.

Странични ефекти от яденето на хранителна боя:

Има няколко опасения относно безопасността на потребителските продукти, които съдържат хранителни багрила. През 1800 г. токсични материали са били използвани за създаване на изкуствени пигменти. Тези продукти може да са причинили неблагоприятни последици за здравето в миналото, което е накарало да бъдат забранени от съвременните хранителни бои.

Разбираемо е, че по-възрастните поколения може да продължат да се страхуват от тези продукти, защото са били опасни по онова време. Предупредителните истории се предават на следващото поколение и страхът от хранителните бои продължава. За щастие науката напредна и бяха добавени по-строги разпоредби за защита на потребителите.

Хиперактивност при деца

Децата могат редовно да консумират продукти, които съдържат боя за храна на Деня на Свети Патрик и след това. Бисквитки, печени лакомства и други храни, продавани на деца, съдържат много цветни багрила, които някои подозират, че могат да доведат до нива на хиперактивност.

Текущите изследвания не са потвърдили връзката между хранителните бои и всички деца. Децата с диагностицирано хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD) може да са податливи на червена хранителна боя, но това не е вярно за всички. Ако подозирате, че хранителна боя може да повлияе на здравето на вашето дете, консултирайте се с диетолог и попитайте дали е подходяща елиминационна диета.

Рак

Съвременните хранителни бои имат ниски нива на токсичност и не са свързани с причиняване на рак.

Повечето химически създадени хранителни продукти и добавки рискуват да бъдат изложени на вредни замърсители по време на обработката. Червените хранителни бои и някои жълти могат да бъдат изложени на ниско ниво на канцерогенни замърсители. Общата токсичност обаче остава ниска и няма доказани връзки, които да сочат, че консумацията на хранителни багрила причинява рак.

Алергии и астма

Алергиите към хранителни бои са редки, но могат да съществуват. Хората, които имат астма, могат да изпитат обостряне на симптомите след хранене, богато на хранителни продукти с жълто багрило № 5. Предполага се, че хората, които са чувствителни към копривна треска и респираторни промени, ще бъдат по-склонни да реагират на жълто багрило No. 5, който може да се използва в продукти с изкуствен зелен цвят.

Трябва ли да се тревожите за зелената боя за храна?

Освен ако нямате известна чувствителност към хранителни бои, можете спокойно да се насладите на зелени продукти на Деня на Свети Патрик. Внимавайте за общия си енергиен прием през деня; преяждането може да бъде нормална част от здравословния начин на живот, но само когато тези поведения са умерени.

Алкохолът е по-вреден от зелената боя

Новите алкохолни указания в Америка препоръчват по-строги ограничения в сравнение с миналите години. Алкохолът е известен канцероген и може също да влоши здравето на сърцето, бъбреците и черния дроб. Мъжете трябва да се стремят към две напитки или по-малко на ден, а жените трябва да пият само едно питие или по-малко.

Ако се борите с управлението на приема на алкохол, може да искате да обсъдите навиците си за пиене с Вашия лекар. Проактивният подход към управлението на вашето здраве може да помогне за дългосрочното ви благополучие.

Хората по целия свят ще празнуват с уважение Свети Патрик на 17 март. Насладете се на празненствата и зелените нови храни, но се уверете, че вие ​​и вашите близки празнувате безопасно. Пийте вода през целия ден, яжте редовни закуски и ако пиете алкохол, трябва да наблюдавате приема си.

Зеленчуците са с високо съдържание на фибри и са богати на антиоксиданти и витамини, всички те работят заедно, за да сте здрави. Въпреки че знаем, че зеленчуците са полезни за нас, те все още може да липсват в чинията. Често срещаните пречки пред яденето на повече зеленчуци включват липса на време за приготвянето им, цената и нуждата от повече готварски умения, за да ги превърнете от скучни в удивителни. Това ръководство ще ви даде лесни идеи за включване на повече зеленчуци в диетата ви.

Ключови изводи:

  • Всички зеленчуци предлагат фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Всички те работят заедно, за да ви поддържат здрави и да намалят риска от заболяване.
  • Различните цветни зеленчуци предлагат различни хранителни ползи. Трябва да ядете дъгата, за да оптимизирате здравето си.
  • Замразените, пресните и консервираните зеленчуци имат подобно хранене, но ще се различават по цена и текстура.
  • Ако кълцането на зеленчуци ви пречи, купете вместо това опаковки от нарязани зеленчуци. Те струват повече, но си струва инвестицията, ако ви помагат да ядете повече зеленчуци.

Всеки един зеленчук предлага различни хранителни ползи, които поддържат вашето здраве. Цветните части на зеленчуците са мястото, където се намират витамините и минералите в клетките на зеленчуците. Ето защо доставчиците на здравни услуги препоръчват да ядете дъгата всеки ден; помага ви да постигнете най-голямо разнообразие в диетата си.

Яденето и приготвянето на зеленчуци не трябва да е трудно

Пречка за яденето на повече зеленчуци е подготвителната работа. Много хора не искат да отделят допълнително време за миене и нарязване на зеленчуци вечер, особено ако графиците им са натоварени с работни и семейни ангажименти.

Купуването на замразени или консервирани зеленчуци е чудесен начин да заобиколите нарязването и да включите зеленчуците в храната си. Хранителното съдържание ще бъде същото като пресните варианти, но текстурата ще се различава значително. Ако следите приема на сол, проверете етикетите, преди да купите: изберете продукт, който не съдържа добавена сол.

Можете също така да закупите вече нарязани пресни зеленчуци от повечето хранителни магазини. Това може да бъде чудесен вариант за хора с физически ограничения или болки в ставите, които не могат да прекарват часове в кълцане на зеленчуци.

Contents

Ingresar a tu cuenta
Logout
Open chat
¿Necesitas ayuda?